СКИ Зона Мальовица

*** Ски зона Мальовица затваря врати считано от 03.04. Очакваме Ви за нови приключения през летния сезон! ***

Актуална информация за писти и съоръжения

Възраждане на Мальовица

Доц д-р Александър Личев е от големите български мениджъри в сферата на финансите, запален планинар и ловец, управител на компанията „Ви ай хънтинг“, която се зае да възроди старата слава на легендарния курорт Мальовица.
– Г-н Личев, компанията, на която сте управител, се зае с тежката задача да обнови и модернизира ски зона Мальовица и едноименния хотел. На прага на ски сезона, ще ни разкажете ли какви са плановете за развитието на Мальовица като курорт?
– От миналата година се заехме с реконструкцията, модернизацията на съоръженията в ски зоната, намираща се на еблематичната „Меча поляна“. Нашият стремеж е местността под връх Мальовица да се превърне в притегателен център не само за скиорите през зимата, а и за пешеходен, спортен и ловен туризъм целогодишно.
– Кога очаквате да заработи хотелът?
– Бяхме предвидили ремонтът да приключи миналия месец, но за съжаление заради извънредната ситуация с пандемията той малко се забави. Надявам се до няколко седмици да сме напълно готови да посрещнем първите гости, разбира се при изключително стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки, взети от българските здравни власти. В последната година, въпреки икономическата криза, инвестирахме не само много усилия, но и много средства в хотела. Подменихме покрива, осъществихме основен ремонт и цялостно освежаване, с което направихме стаите и общите зони много по-приветливи и уютни. Уверен съм, че с нововъведенията ще накараме гостуващите на Мальовица да се чувстват по-удобно. За съжаление дълги години това уникално място е било изоставено, както се казва на „произвола на съдбата“.
С обновяването на ски съоръженията и хотела, които бяха занемарени в последните петнадесет години, целим да превърнем Мальовица в предпочитана дестинация за отдих и спорт.
– Кое е основното предимство, с което ще привлечете българите на Мальовица през почивните дни? А чужденците?

– Целта ни е да насочим вниманието на туристите към основното преимущество на района, а именно съхранената природна среда. Предимството на Мальовица пред другите ски курорти без да ги подценяваме е, че няма презастрояване и един уикенд тук предоставя действително нещо като бягство в природата извън забързаното ежедневие в големия град. Тук природата е толкова величествена и красива, че човек наистина може да прекара безценни мигове. Въздухът, гората, планината, върхът, който сякаш докосва небето – всичко това те кара да се чувстваш по друг начин. Тук човек може да си почине, спортувайки, разхождайки се или просто наслаждавайки се на гледките.
Заради коронавируса не се надяваме на засилено присъствие на туристи от чужбина в близките месеци, но дано скоро светът се справи с този проблем. Смятам че български туризъм има своето голямо бъдеще. Ние продължихме да работим и инвестираме въпреки пандемията и смятам, че това е единственият начин след нейния край, туристическата ни индустрия отново да се превърне в онзи отрасъл, който доскоро дърпаше цялата българска икономика. 12% от българския БВП се формира от нашия туризъм, а всяко десето работно място у нас също е в този бранш.
Надявам се все повече хора от целия свят да разберат, че България не е само красивото ни Черноморие, но е преди всичко и съчетание от уникални и много различни планини. Планините са огромното богатство на България.
От величествения Балкан, през алпийската красота на Рила и Пирин, до необикновените по своето въздействие Родопи и Странджа.
– Как ще коментирате слуховете за незаконна сеч в района?
– За съжаление горите в района са обект на набези на бракониери от години. Пускали сме много сигнали до различни институции, надявам се те да вземат необходимите мерки. Опазването на гората е трудна задача, но е от първостепенно значение за нас. Бракониерите са много изобретателни, но и ние не бездействаме.
Монтирахме специални камери за наблюдение на горския масив, който стопанисваме и се надяваме усилията ни да дадат резултат. Мисля че с общи усилия, заедно с местните власти и други органи трябва да се справим с този огромен проблем за цялата ни страна „незаконната сеч“.
Нашата компания притежава опит в стопанисването на ловни територии, ловен, дивечовъден и риболовен туризъм. Ние сме от хората, за които опазването на природата не е просто бизнес, а кауза. Стоим твърдо зад мисията за опазването на българската природа. В никакъв случай не се занимаваме с дърводобив и нямаме интерес от подобна дейност.
– Вашата компания спечели и дивечовъдния участък „Рила“. Как ще го развивате?
– Имаме амбицията да го развием и да надградим постигнатото до момента. Ако за нас стопанисването на ски писти и съоръжения е сравнително ново начинание, то в ловния туризъм притежаваме безценен опит.
Ние вече стопанисваме един от най-добрите дивечовъдни участъци в страната „Макьовци“ в Странджа. Считаме, че успяхме да създадем едно от най-добрите места за ловен туризъм в страната, където човек може да наслади на уникалната природа на този български край, където планината се среща с морето. Като фирма и екип имаме професионалното самочувствие, че притежаваме капацитет да ръководим и стопанисваме на много добро ниво дивечовъдни участъци. Това е бранш, в който вече сме се доказали.
– На финала, един по-личен въпрос. Казвате, че компанията Ви се занимава с дейност и в Рила, и в Странджа, която от двете планини Ви привлича повече ?
– Те са много различни. Странджа е сякаш по-кротка и тайнствена, докато Рила е като меч в небето. Най-високата планина на Балканите. Крепост на българския дух, не случайно Небесният покровител на българите е Свети Иван Рилски, избрал именно тази планина за своето отшелничество. Някой беше написал, че в българската история, планините по някакъв начин сякаш характеризират нашия национален характер. Кротък и спокоен като Страндажата по време на мир, и суров и величав като Рила по време на бран. В тази връзка една от най-славните български военни части -13-и пехотен рилски полк, има едно много интересно прозвище, на него всички са му казвали „Рилецо“. Рила е символ не само на красивата природа, но и на хората, които създава. Заедно с тях, се надяваме да възродим славата на прекрасната Мальовица.

Купа Мальовица ски-алпинизъм 2024

Купа Мальовица ски-алпинизъм 2024

На 16 март 2024г., в к.к. Мальовица, бяхме горд домакин на 30-та купа Мальовица 2024 към Държавно първенство по ски-алпинизъм…
Купа Чамкория 2024г.

Купа Чамкория 2024г.

Заедно със Ски Клуб Чамкория имахме удоволствието да бъдем домакини на Купа Чамкория! Състезанието се проведе на Писта Ръждавица, к.к.…
Откриване музей на алпинизма

Откриване музей на алпинизма

На Мальовица отдадоха почит на великите български алпинисти в чисто новия музей в планинската школа. Представителите на Български туристически съюз…